Over les
Brand is levensgevaarlijk, ben je bewust van al deze mogelijke gevaren zodat je de juiste beslissingen kunt nemen bij het optreden als BHV’er.
De mogelijke gevaren bij brand kunnen zijn:
- Rook
- Inhaleren van roetdeeltjes belemmerd de ademhaling en is schadelijk
- De giftige gassen in de rook kunnen dodelijk zijn of geven veel schade.
- Rook ruim boven je hoofd aan het plafond is de uiterste grens om een ruimte nog te betreden en een bluspoging te wagen.
- Koolmonoxide
- Het is een onzichtbaar reukloos gas wat bind zich aan de rode bloedlichaampjes waardoor zuurstoftransport niet meer mogelijk is door dit bloedlichaampje. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort bij het slachtoffer. Bij hoge concentratie van koolmonoxide (brand) is dit zeer dodelijk. Koolmonoxide is doodsoorzaak nummer 1 bij brand.
- Hitte
- Door de hete verbrandingslucht kan er een verbranding van de longen en luchtwegen voordoen (inhalatietrauma). ook ontstaan brandwonden en kan kleding ontbranden door stralingswarmte. Het vuur kan zich snel verspreiden door het aanstralen van andere brandbare materialen. Inhalatietrauma is doodsoorzaak nummer 2 bij brand. Vuur groter als een armlengte is de grens voor een BHV’er om een ruimte te betreden en een bluspoging te wagen.
- Elektra
- Elektriciteit is vaak de oorzaak maar kan ook het vuur “onzichtbaar” verspreiden via muren en plafonds. Ook is het een gevaar bij het blussen van brandjes.