Cursus inhoud
Veiligheid (Copy 1)
Bij een mogelijke brandsituatie is het de bedrijfshulpverlener die op onderzoek uit gaat. Dit brengt gevaren met zich mee. Altijd is van toepassing “eigen veiligheid eerst”! ga dus nooit alleen op pad, Werk samen als een team.
Gevaarlijke stoffen (Copy 1)
Als BHV'er op de hoogte zijn van de pictogrammen gevaarlijke stoffen
0/1
Kleine blusmiddelen. (Copy 1)
Om een brand te kunnen bestrijden zijn er in het gebouw blusmiddelen aanwezig. De BHVér wordt geacht geoefend en getraint te zijn in het gebruik van deze middelen
0/8
Vaste blussystemen in een gebouw (Copy 1)
Als optie, maar ook als verplichting, kunnen er in een gebouw sytemen worden aangelegd die bij een brandsituatie automatisch kunnen ingrijpen om uitbreiding van de brand te voorkomen. Ook zijn er systemen ter ondersteuning van de brandweer.
0/3
Emergency Response Officer, Fire and Evacuation – General
Over les

Brand is een ongewenst vuur. Vuur op een plaats waar ik het niet wil hebben.

Vuur is een chemische reactie.

Om vuur te maken heb je 3 elementen nodig, dit heet de branddriehoek. Zuurstof, brandstof en een ontstekingstemperatuur.

Als alle elementen in een mooie verhouding zijn praat je over een volledige verbranding, een heldere blauwe vlam met als residu wat waterdamp en kooldioxide. Bij onbalans in de elementen praat je over een onvolledige verbranding, hierbij zijn de kenmerken rook (onverbrande deeltjes van de brandbare stof) koolmonoxide en andere giftige gassen, de vlam is geel en oranje. Dit maakt brand, waarbij bijna altijd sprake is van een onvolledige verbranding, een gevaarlijke situatie voor de bedrijfshulpverlener.