Cursus inhoud
Inleiding
Zoals reeds vermeld moet er altijd BHV aanwezig zijn als er gewerkt wordt. Uiteraard zijn er uitzonderingen zoals regeling overwerk en vergaderingen buiten werktijden, daar weet uw ARBO specialist / Preventiemedewerker alles van. De BHV'er moet getraind en geoefend zijn op alle restrisico's binnen het bedrijf. Het bedrijf heeft een recente Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) waaring alle risico's binnen het bedrijf staan omschreven. Hierin vindt je dus ook de risico's die kunnen gebeuren op het gebied van brand en ontruimen. Gebaseerd op deze risico's moet de BHV'er zijn geoefend en getraind. Dit is dus bij elk bedrijf anders. In deze module behandelen we de algemen restrisico's die over het algemeen in de meeste bedrijven van toepassing zijn. Omdat het algemeen is worden alle blusmiddelen behandeld en getoetst ondanks dat deze niet allemaal bij uw bedrijf aanwezig zijn. Vuur en brand is in alle bedrijven hetzelfde natuurlijk, alleen zijn er mogelijk factoren binnen u bedrijf die hier wel invloed op hebben, daarom adviseren we u om na de cursus ook eens goed de RI&E en de noodplannen van uw bedrijf door te nemen.
Veiligheid
Bij een mogelijke brandsituatie is het de bedrijfshulpverlener die op onderzoek uit gaat. Dit brengt gevaren met zich mee. Altijd is van toepassing “eigen veiligheid eerst”! ga dus nooit alleen op pad, Werk samen als een team.
0/1
Gevaarlijke stoffen (Copy 2)
Als BHV'er op de hoogte zijn van de pictogrammen gevaarlijke stoffen
0/2
Kleine blusmiddelen DPRS
Om een brand te kunnen bestrijden zijn er in het gebouw blusmiddelen aanwezig. De BHVér wordt geacht geoefend en getraint te zijn in het gebruik van deze middelen
0/8
Vaste blussystemen in een gebouw (Copy 2)
Als optie, maar ook als verplichting, kunnen er in een gebouw sytemen worden aangelegd die bij een brandsituatie automatisch kunnen ingrijpen om uitbreiding van de brand te voorkomen. Ook zijn er systemen ter ondersteuning van de brandweer.
0/4
Nazorg (Copy 1)
Bedrijfshulpverlening Brand en Ontruimen – De Pieter Raat Stichting
Over les

We praten binnen DPRS over drie verschillende situaties, dag, avond en nacht. In alle gevallen moet er BHV aanwezig zijn maar de hoeveelheid BHV is uiteraard erg verschillend.

Laten we de dagsituatie eens bekijken. Als de BHV aan het werk gaat begint het met een pager te pakken bij de receptie van de Raatstede of het kantoor van de manager in Hugo-Waard. Als alle pagers al zijn opgehaald ben je nog steeds BHV’er en moet je wel reageren bij een calamiteit, maar je bent niet direct bereikbaar. In de avondsituatie hebben we beduidend minder BHV’ers dus zal iedereen een pager kunnen hebben. In de nachtsituatie hebben we geen pagers omdat de BHV er beperkt is en we anders optreden als BHV’er dan in de dag en avond.